Wat is de werking van tramadol
Tramadol is een zwak opiaat. Het is een pijnstiller die bij matige pijn kan worden gegeven, vaak in combinatie met paracetamol. Tramadol zorgt voor pijnstilling door aanraken en ruggenmerg en de hersenen. Het zorgt ervoor dat die berichten worden gegeven, hoe minder gevoed worden. De pijnsignalen
Gebruik
De hoeveelheid en het aantal keer dat je het moet innemen hangt af van de pijn. Er wordt eerst gebruik gemaakt van een lage dosis om de pijn te verlichten. Na verloop van tijd als de pijn blijft aanhouden dan gaat de arts over een iets hogere dosis voor te schrijven. Tramadol kan ook de moederkoek passeren en zo bij het ongeboren kind komen. Het moet door zwangeren vrouwen niet teveel worden gebruikt. Daarnaast kan het via de moedermelk het pasgeboren kind bereiken en wordt het daarom ook afgeraden bij borstvoeding. Het gebruik van tramadol kan het reactie- en concentratievermogen beïnvloeden. Het wordt daarom afgeraden om auto te rijden gedurende het gebruik van tramadol. Tramadol zorgt ervoor dat het pijnsignaal in de hersenene niet of minder sterk aankomt. Op die manier voel je dus ook minder pijn. Bij gewone tabletten zal de pijn binnen 1 uur verminderen. De zetpillen duren twee tot drie uren om te werken. Er zijn ook capsules te verkrijgen, die houdt zo een zes tot acht uur aan.
Bijwerkingen
De meest voorkomende bijwerkingen van tramadol zijn misselijkheid en braken. Ook kan slaperigheid, verwardheid en hoofdpijn voorkomen. Minder voorkomende bijwerkingen zijn diarree, flauwvallen en vermoeidheid. Hartkloppingen, benauwdheid en jeuk of uitslag zijn ook minder voorkomende bijwerkingen.