SV-Viceversa

Informatie over uiterlijke verzorging en medische hulp

6 symptomen van een gebrek aan zelfvertrouwen

We weten allemaal dat een goed zelfvertrouwen erg belangrijk is voor ieder persoon. Dan sta je stevig in je schoenen en kan je de wereld beter aan. Veel mensen hebben een gebrek aan zelfvertrouwen, maar zijn zich hier niet van bewust.

Hoe kan je een gebrek aan zelfvertrouwen herkennen?

  • Je probeert jezelf te veranderen ten behoeve van anderen.

De mensen die dit symptoom laten zien, zijn een slachtoffer van een gebrek aan zelfvertrouwen. Ze denken dat ze dingen moeten doen om leuk of goed te worden gevonden. Je probeert anderen te plezieren en maakt je druk om wat anderen van je vinden. Dit is heel raar, want je staat dan toe dat je constant slecht over jezelf denkt. Je hebt weinig zelfvertrouwen, want je bent op zoek naar de goedkeuring van anderen.

  • Je twijfelt altijd aan je eigen oordeel.

In dit geval ben je overdreven besluiteloos. Je vraagt altijd de mening aan anderen in plaats van zelf een beslissing te nemen. “Wat moet ik doen?” “Wat vind jij?” Het is een afhankelijkheid van anderen om je eigen beslissingen te nemen die rust op een gebrek aan zelfvertrouwen.

  • Je staat toe dat anderen over je heen lopen.

Je merkt dat andere mensen je bekritiseren, jouw mening of inzicht niet serieus nemen en je niet met respect behandelen. Wanneer je niet voor jezelf opkomt, is dit een duidelijk teken dan je weinig zelfvertrouwen hebt. Anderen zullen hiervan profiteren. Anderen pesten je en jij ondergaat het. Je dient dan voor jezelf op te komen!

  • Je beperkt jezelf in je kunnen.

Er kan ook een probleem in jezelf zitten dat je beperkt om alles uit jezelf te halen. Je geloof niet dat je iets kunt, dat je gelukkig en blij kan zijn of dat je het waard bent. Je denkt juist altijd dat je het niet kunt. Dit is een pessimistische gedachte. Wanneer je zelf denkt dat je het kan, kan je het ook!

  • Je voelt je minder dan anderen.

Denk jij ook vaak dat anderen beter zijn dan jij? Je hebt weinig zelfvertrouwen als je altijd denkt dat je niet zo goed bent als anderen. Het is een kwestie van een slecht perspectief op de situatie. Het zijn deze gevoelens die je blind maken voor de werkelijkheid. Open je ogen. Zijn anderen echt zo ‘geweldig’?

  • Je analyseert hetgeen wat mensen tegen je zeggen.

Dit is een veelvoorkomend kenmerk van een gebrek aan zelfvertrouwen. We hebben er allemaal weleens last van. Je maakt je zorgen over hetgeen wat een ander over je heeft gezegd of denkt. Je bent bang dat ze gelijk hebben, maar het zit vaak tussen je eigen oren. De ander heeft dit niet in de context of de woorden gezegd die jij denkt.

Op zoek naar meer uitgebreide tips? Lees daarvoor het uitgebreide artikel van Vitaal Gezond om je eigenwaarde en zelfvertrouwen te vergroten.