SV-Viceversa

Informatie over uiterlijke verzorging en medische hulp

De contactlens

Contactlenzen zijn kleine, plastic lensjes die op het oog worden ingebracht en zijn een optisch hulpmiddel om correcties in het zicht te regelen. Denk hierbij aan correcties voor bijziendheid of juist verziendheid. De correcties zijn tegen zogenaamde refractiefouten: het brandpunt van licht, ligt niet meer perfect op het netvlies maar ervoor of juist erachter. De lens corrigeert dit en zorgt dat het brandpunt weer exact op het netvlies terecht komt.

Hoornvlies

De contactlens mag het hoornvlies nooit raken, omdat dit beschadigingen aan het hoornvlies zou geven. Het hoornvlies is het doorzichtige deel aan de buitenkant van het oog. Door het hoornvlies komt het licht het oog binnen en is daarmee een belangrijk, maar kwetsbaar deel van het oog. In plaats van dat de lens echt op het hoornvlies zit, wordt de contactlens op het laagje traanvocht geplaatst, de lens drijft dus eigenlijk op het water.

Harde en zachte lenzen

Contactlenzen komen in harde en zachte vorm. Harde contactlenzen zijn, zoals de naam al zegt, van een harder soort plastic gemaakt en behoudt altijd zijn vorm. Harde lenzen zijn daarnaast zuurstofdoorlatend. Zachte lenzen zijn juist flexibel en zijn van een zachter soort plastic gemaakt, dat hydrogel wordt genoemd. Ook de zachte lenzen laten zuurstof naar het hoornvlies. Zachte contactlenzen worden ook wel hydrogel contactlenzen genoemd, verwijzend naar zachte plasticsoort waar de zachte contactlens van is gemaakt. Een voorbeeld hiervan zijn de biofinity lenzen.

Eigenschappen

Naast de belangrijkste eigenschap, het corrigeren van oogafwijkingen, moeten lenzen nog een aantal eigenschappen bezitten die de gezondheid van het oog, alsook het draagcomfort ten goede moeten komen.

De lens moet zorgen dat het hoornvlies altijd genoeg zuurstof krijgt om ontstekingen te voorkomen. Daarnaast moeten lenzen natuurlijk goed op het oog aansluiten en passend zitten, zodat geen verschuivingen optreden. De passende vorm van de lens is ook van belang om ervoor te zorgen dat de vorm van het oog niet verandert.