SV-Viceversa

Informatie over uiterlijke verzorging en medische hulp

Wanneer wordt het een verslaving?

Het begrip partysmoker kennen we allemaal wel, vaak leidt dit uiteindelijk tot een verslaving. Veel problemen beginnen zo, ‘ik doe het alleen op feestjes’ of ‘ik heb het moeilijk en gestrest dus daarom doe ik het’ en nog veel meer excuses. Maar wanneer is het nou eigenlijk een verslaving? Ben ik verslaafd? Deze vraag komt vaak te laat en loop je eigenlijk achter de vragen aan dus daarom dat we hier kenmerken beschrijven zodat jij het probleem voor kan zijn.

Controle

Veel verslagingen beginnen met een controle verlies en slaan zo door. Dus heb je door vrienden, jezelf of andere factoren vaak meer drugs gedaan dan dat je eigenlijk van plan was? Dit is een klassiek signaal van verslaving zelf het niet meer in de hand hebben. Misschien is het pas 1 keer voorgekomen dat je verder bent gegaan dan dat je wilde maar dat is genoeg om de volgende keer misschien nog meer grenzen over te gaan.

Problemen

Veel drugs en andere verslavende dingen zijn legaal daarom is een cannabisverslaving minder problematisch naar de buitenwereld dan bijvoorbeeld cocaïne maar dat betekent niet dat er geen problemen bij komen kijken. Elke verslaving zal problemen mee brengen één van de duidelijkste en die het meest voorkomt is de financiële kant. Zodra je keuzes gaat maken zodat je meer geld hebt voor je verslaving komen de problemen vaak erbij. Spullen verkopen zodat je geld hebt, meer werken, stelen of leningen en schulden opbouwen die niet nodig zouden zijn.

Dit zijn maar vage indicators van wat er allemaal kan gebeuren bij een verslaving omdat elke situatie anders is maar probeer met deze kenmerken te voorkomen dat je ooit in zo één situatie komt.